Elektrikli Arabalar

Elektrikli Otomobil Çeşitleri Nelerdir?

Elektrikli otomobil çeşitleri dediğimiz zaman aslında aklımıza çok fazla da çeşit gelmiyor. Ona en yakın olarak duyduğumuz Hibrit Araçlar oluyor. Bir bakıma doğru da. Sonuçta hibrit otomobillerde de bir elektrik motoru bulunuyor ve bu sayede o da bir elektrikli araba çeşidi sayılıyor.

Bu yazımda sizlere elektrikli otomobil türleri hakkında bilgiler vermeyi planlıyorum. Her ne kadar kullanımda bir fark olmasa da yapısal alanda küçük farkları olduğunu bilmemiz önemli.

Elektrikli Otomobil Çeşitleri

Elektrikli otomobiller bir çok firma tarafından gerek ticari amaçlarla gerekse kullanım amaçlarını ve kullanılacak bölge şartları gereksinimlerine göre farklı şekillerde imal edilmektedirler. Bunlardan en çok bilineni ise Hibrit Araçlar ve Elektrikli Araçlar arasındaki kavram karmaşasıdır. Verdiğim bağlantıdan bu iki farklı tipin genel olarak ne olduğunu görebilirsiniz.

Elektrikli Araba Türleri Nelerdir?

Elektrikli otomobil çeşitlerini detaylandıracak olursak aşağıdaki gibi bir listeye ulaşmamız mümkün olmaktadır;

  • Tamamen Elektrikli Otomobiller
  • Hibrit Otomobiller
  • Hafif Hibrit Otomobiller
  • Plug-In Hibrit Otomobiller
  • Yakıt Hücreli Otomobiller

Tamamen Elektrikli Otomobiller

İsmi aslında çalışma prensibinin sinyallerini bizlere veriyor. Hareket etmesi için elektrik motorundan başka bir ekipmana ihtiyaç duymayan elektrikli otomobil çeşididir.

Tamamen Elektrikli Otomobiller

İçten veya dıştan yanmalı bir motoru olmadığı için, hareket üretmesi esnasında herhangi bir emisyon üretmesi söz konusu değildir. Tamamen sıfır emisyonludur. Bu nedenle en çevre dostu araç motorudur diyebiliriz.

Hibrit Otomobiller

Hibrit Otomobiller de kendi içerisinde hafif hibrit ve Plug-In (Şarj Edilebilir) hibrit olarak iki ana grupta bulunuyorlar.

Hafif hibrit otomobilleri aslında benzinli motora yardımcı olmaları ile bilebiliriz. Sabit seyir süratine göre daha fazla yakıt sarfiyatı yapılması gereken ani kalkış, ani hızlanma gibi durumlarda, benzinli motora yük binmesini engelleyerek elektrik motorunun tahrik sistemine güç aktarması şeklinde çalışma sistemi bulunmaktadır. Bu sayede sürekli bir yakıt sarfiyatı olmadığı ve olabilecek fazla yakıt sarfiyatının önüne geçilmesinden dolayı, emisyon değerlerini aşağıya çekmesi ile avantajlı bir hale gelmektedir.

Hafif Hibrit Otomobil

Hafif hibrit otomobiller, araç sabit bir hız ve yükteyken vede frenleme esnasında, tekerleklerde bulunan dinamolar sayesinde kendi kendine şarj olma özelliğine sahiptir. Elektrik bataryalarının dolması için dışarıdan ek bir elektrik istasyonu takviyesine ihtiyaç duymamaktadır.

Hibrit Otomobil başlığında bir de Plug-In , yani soketli, şarj edilebilir hibrit otomobillerden bahsetmemiz gerekmektedir. Çalışma mekanizması ve devreye giriş şartları hafif hibrit otomobiller ile aynıdır. Bunun farkı, buradaki elektrik bataryalarını, dışarıdan bir soket yardımı ile elektrikli şarj istasyonlarından besleyebiliyor olmanızdır.

Plug-In Hibrit Otomobil

Burada her bir tahrik sistemi motoru bağımsız olarak da çalıştırılabilir. Özellikle ev tipi veya kısa mesafeli kullanımlarda ençok tercih edilen araçlar bunlardır. Elektrik bataryası kapasitesi düştüğü zaman dışarıdan şarj edilerek tekrar tekrar kullanılabilme özelliği, kısa menzilli kullanımlarda büyük avantaj sağlamaktadır.

Yakıt Hücreli Otomobiller

Yakıt hücresi teknolojisi aslında elektrikli ve hibrit teknolojisinden çok daha önce uygulamaya konulan sistemlerdir. Hidrojen ve oksijeni birbirinden ayırarak, hidrojeni yakıt hücresinde elektrik üretmek üzere kullanılan yöntemdir. Teknik olarak elektrikli otomobil sistemi olarak bahsedilmese bile, çalışma ilkesi gereği elektrik ile arabalara tahrik sağlamasından dolayı böyle bir yaklaşım sergilenmektedir.

Yakıt Hücreli Otomobiller

Tahrik sistemine göre elektrikli otomobil çeşitleri nelerdir? sorsunu yanıtlamaya çalıştık. Şurası kesin ki, zaman ve teknolojinin ilerlemesi ile bu tip araç sayısı ve çeşitlerinde de bir değişiklik meydana gelecektir. Önemli olan bu çevre dostu araçların maliyetlerinin de düşmesi ile herkesin kullanımına açık hale gelmesi olacaktır.