Evet. Yanlış duymadınız. Yerli elektrikli araba ön satışa açıldı. Ama burada bahsettiğimiz araç TOGG değil. Bahsettiğimiz araç Ceryan. Elektrik Elektronik Mühendisi ve Akademisyen olan Dr. A. Özgür Polat’ın Çukurova Üniversitesi Teknokent’teki start-up girişimi Solvaytech, Ceryan adını verdikleri L6E sınıfı bir araç üretiyorlar. Gelin beraberce bu aracı inceleyelim.

Yerli Elektrikli Araba Ceryan

Son zamanlarda piyasaya çıkan araçları incelediğimizde küçük boyutların dikkat çektiğini görüyoruz. 2022 yılı sonunda Paris Otomobil Fuarında enteresan tasarımlar dikkat çekmişti. Örneğin 3D yazıcı ile yapılan SUV ve farklı tasarım hidrojen araçlar gibi.

Bu farklı tasarım örneklerinden bir tanesini ülkemizde gördük. Citroen Ami model araç tasarımına benzeyen Ceryan modelinden bahsediyoruz. TÜBİTAK tarafından Ar-Ge ve İnovasyon destekleri ile ortaya çıkan Ceryan, Solvaytech Mühendislik tarafından üretildi. Üretim hazırlıklarına 4 yıl önce başlayan ekip Ocak 2023 için aracın ön siparişe hazır olduğunu söyledi.

İsterseniz yerli elektrikli araba Ceryan’ın biraz da teknik özelliklerine bakalım. Gerçekten de kendisine benzediği rakibi Citroen Ami’ye fark atabilecek mi?

Yerli Elektrikli Araba Ceryan Teknik Özellikleri

Bugün itibariyle Ceryan’ın tüm yol testlerinin tamamlandı. Teknik verilerine baktığımızdaysa boş ağırlığı 450 kg olan ilk prototipin 45 km hıza ulaştığı, 60 km ve 100 km şeklinde 2 farklı menzil sunan pil seçeneğine sahip olduğu, ayrıca isteğe göre 2 veya 4 kişilik üretilebileceği söyleniyor.

Yerli Elektrikli Otomobil Ceryan

En dikkat çekici veri ise elektrik tüketimi ve şehir içi kullanım maliyeti alanında oldu. Zira kendini Citroen Ami rakibi olarak konumlandıran otomobilin 100 km menzil sağlayan bataryası evde 9 TL, işyerinde 15 TL maliyetle şarj oluyor. Elbette bu veriler güncel fiyatlara göre değişkenlik gösterecektir.

Yerli Elektrikli Araba Ceryan Fiyatı Ne Kadar?

4 yıldır tasarım ve test aşaması tamamlanan arabada akıllardaki sorular belli. Hatta akla gelen ilk soru “Yerli Elektrikli Araba Fiyatı Ne Kadar?” olacaktır sanırım. Bu konuda henüz net bir bilgi paylaşımı yapılmadı. Fakat Ocak ayı içerisinde ön sipariş usulü ile üretim aşamasında siparişler toplanmaya başladı bile.

Bu arada tasarım konusunda farklı düşüncelerin olması da son derece doğal. Görselde belirtilen modelin ortaya çıkması 4 yıl gibi bir zaman aldı. Fakat bu süreç içerisinde araç içerisinde kullanılacak ekipman ve elektronik sistem tasarımları mevcut. Donanım kısmı tamamlandıktan sonra tasarım aşamasına geçildi. Burada da jüri tarafından belirlenen 4 modelin 16 bin katılımcı tarafından oylandı. 6 bin kişi L6E sınıfı yukarıdaki fotoğraftaki araç tasarımını beğendi. Bu sayede Citroen Ami modeline en çok benzeyen ürün ortaya çıktı.