Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir mi?

Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir mi?
Evde Elektrikli Araba Şarj Etmek

Elektrikli otomobil sahibi olanlar elektrikli araba evde şarj edilir mi? sorusunu sıklıkla sormaya başladılar. Sonuçta ülkemizdeki yolların her birisinde aynı oranda elektrikli araç şarj istasyonu bulunmuyor. Bulunan yerler de merkez bazı şehirlerimizde veya ülkedeki diğer vatandaşların kullanımından çok uzak mesafelerde. Bu yazımda sizlere evde elektrikli otomobil şarj konusunda bazı bilgiler verip karşılaşılabilecek sorunlar hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağım.

Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?

Yeni gelişen bu elektrikli otomobil teknolojisi için akıllardaki en büyük soru işaretleri aslında bu araçların hareketini sağlayan enerjinin ikmali konusunda meydana gelmektedir. Sonuçta bir aracın en büyük giderlerini listelememiz istenildiğinde ilk sırada yakıt giderlerini, daha sonra sigorta ve bakım giderleri sonra vergiler gibi giderler sıralanmaktadır.

Elektrikli Otomobil Nasıl Şarj Edilir?
Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli arabaların giderleri konusunda ilk akla gelen konu ise elektrik tüketimi ve bu elektrik nasıl şarj edilir konusu olmaktadır. Aslına bakarsanız, elektrikli araba şarj etmenin, evde telefonunuzu şarj etmekten çok da bir farkı bulunmamaktadır. Her ikiside enerjisini bir bataryadan temin etmektedir ve batarya kapasitesi azaldıkça bir elektrikli şarj istasyonundan doldurulması gerekmektedir. Konumuz ile alakalı olarak da burada sorulabilecek bir diğer soru karşımıza çıkıyor. Evde elektrikli araba şarj edilir mi?

Evde Elektrikli Araba Şarj Etmek

Elektrikli bir arabayı şarj edebilmek için en büyük ihtiyacımızın olduğu şeyin elektrik olduğu konusunda hemfikir olduğumuzu düşünüyorum. Çağımızda da artık şehir merkezlerinden ülkenin en ücra köşelerine kadar elektrik hattının ve tesisatının olmadığı bir nokta olmadığını biliyoruz. Dolayısı ile her yerde elektrik olduğuna göre evde elektrikli araba şarj etmem mümkündür.

Evden Elektrikli Otomobil Şarj Etmek
Evden Elektrikli Araba Şarjına Örnek

Bu ana sorunu çözdüğümüzde ise karşımıza bu sefer çok daha farklı bir sorun karşımıza çıkmaktadır. Elektrikli araba ne kadar zamanda şarj edilir? Bu konu evde araba şarj etmek için en önemli konulardan bir tanesidir. Elektrikli arabaların şarj hızını belirleyen iki etken bulunmaktadır. Bunlar;

  • Aracın elektrik şarj tesisat kapasitesi,
  • Evdeki elektrik şarj ünitesinin kW cinsinden kapasitesi

Binalar inşa edilirken elektrik tesisatları tek faz dediğimiz tesisat cincinden dizayn edilmektedir. Bundan dolayı ortalama bir elektrikli araba şarj süresi 10 saati kadar bulabilmektedir. Oysa ki özel şarj istasyonlarında sanayi tipindeki elektrik olan 3 fazlı elektrik hattı geldiğinden dolayı, bu süre 1 saate hatta daha da altına bile inebilmektedir.

Elektrikli araba bataryasının doldurulmasında sonuçta belli bir kapasitede doldurma işlemi yapılmaktadır fakat 10 saatlik süredeki elektrik maliyeti ile 1 saatteki şarj maliyetleri de farklı olmaktadır. Evde uzun süreli şarj esnasında çok daha fazla elektrik faturası gelme durumu söz konusu olabilmektedir. Buradaki bir diğer etken de aslında sanayi tipi kullanım izni verilen elektrik birim maliyetinin, ev tipine göre göreceli olarak daha düşük olmasından ileri geliyor. Kısacası evde elektrikli araba şarj etmek, şarj istasyonunda şart etmeye göre çok daha maliyetli olacaktır.

Evde Elektrikli Araba Şarj Etmek Güvenli mi?

Elektriksel sistemlerde aslında en çok bizleri düşündüren şey sistemin güvenilir olduğu ve karşılaşabileceğimiz tehlikeler olmaktadır. Evet. Elektrikli arabalar elektriğin olduğu her yerde şarj edilebilir olmasına rağmen bunun için de uygun şartların sağlanması gerekmektedir.

Elektrikli araba evden şarj etmek için öncelikle kullanacağımız evdeki elektrik tesisat alt yapısının, bu işlemin devamı için yeterli güçte ve dayanıklılıkta olup olmadığına emin olmamız gerekmektedir. Öyle zamanlar oluyor ki, bir cattle, bir saç kurutma makinesi ve bir fırın devreye aldığımızda dahi evdeki tesisat kaldıramayabiliyor. En iyi ihtimal ile evin sigortasının atmasına neden oluyor. Benzer şekilde elektrikli araba evden şarj etmek istediğimizde eğer ev elektrik tesisatı güçlü değilse benzer sonuçlarla karşılaşılması olasıdır. Daha da kötüsü elektrik tesisatının aniden kavrulup olası yangınlara neden olabilir.

Evden Elektrikli Araba Şarj Etmek Güvenli mi?
Elektrikli Araba Şarjı Esnasında Yaşanan Yangın

Bunun nedeni olarak da bir ev elektrik tesisatı ortalama olarak 60-80 amper aralığında bir elektrik akımına karşı tasarlanmış ve ev tipi sigortalar da buna göre yerleştirilmiştir. Yani bu amper değerlerinden daha fazla bir tüketim olması durumunda sigortalar atmaktadır. Teslanın elektrikli arabalarının şarj esnasında 48 amper tükettiğini bilmek bize şarj esnasında ne kadarlık bir elektrik yükü ile karşılaşılabileceğini göstermektedir. Dolayısı ile evden elektrikli araba şarj etmek isteniliyor ise, evin özellikle elektrik tesisatı konusunda daha dikkatli ve bilinçli olmakta yarar var.

Ülkemizdeki genel durumu analiz etmek istersek ise şöyle bir sonuca ulaşabiliriz. İngiltere’deki evlerin neredeyse %95’inde bulunan elektrik tesisatının bile Tesla şarj istasyonunu tek başına kaldırılamayacağı tespit edilmiş. Bu durumda ülkemizde evden elektrikli araba şarj etmek biraz daha zor olacaktır diye düşünmekteyim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.