Hibrit Araç denildiğinde aklımıza ilk olarak bir tane içten yanmalı motor bir tane de elektrik motoru olan araçlar geliyor. Elektrik motorunun bataryasının da içten yanmalı motor hareketi veya frenleme mekanizması ile şarj edildiğini biliyoruz. Oysa bir de Plug-In adı verilen şarj edilebilir hibrit araba kavramı bulunuyor. Bu araçların da sistemi aynı. Tek bir farkla. Bu sefer bataryayı ek olarak dışarıdan bir kablo ile de şarj edebiliyorsunuz. İsterseniz gelin bu araçları biraz daha detaylı şekilde inceleyelim.

Şarj Edilebilir Hibrit Araba Nedir?

Şarj edilebilir hibrit araba (PHEV) Plug-in araçlar olarak da bilinir. Hibrit teknolojisinin tüm işlevlerine sahip olmanın yanı sıra harici bir elektrik kaynağından şarj edebilme avantajını da barındırmaktadır. Bu tip araçlar tamamen elektrikli araçların aksine elektrik motoru ile içten yanmalı motoru bir araya getirirler. Fakat yukarıda da belirttiğim üzere, geleneksel hibritlerin aksine bataryaları prize takılarak şarj edilebilir.

Plug-in hibrit araba hem bataryalarının sağladığı elektrikle hem de benzin veya dizel gibi fosil yakıtlarla çalışan bir araçtır. Araç sahipleri, araçlarındaki bataryayı şarj noktasına takarak şarj edebilirler. Aynı zamanda, rejeneratif frenleme adı verilen sistem, sürücü her fren yaptığında bataryaya güç vererek bataryaların şarj edilmesine yardımcı olur. Plug-in hibritler tekerlekleri hareket ettirmek için bataryadaki elektriği kullanır, bataryalar boşaldığında ise benzinli motor devreye girerek hareket için güç sağlar.

Şarj Edilebilir Hibrit Araba Özellikleri Nelerdir?

Plug-in hibritlere gelince çalışma prensibi olarak full hibrit arabalardan büyük bir farkı bulunmuyor. Plug-in hibritlerde de elektrik motoru ve içten yanmalı bir motor bulunuyor. İki tür arasındaki temel farklılık elektrikli motora enerji sağlayan akü sistemlerinde ortaya çıkıyor. Geleneksel hibrit arabaların frenleme sistemiyle şarj edilebilen küçük bir aküsü bulunurken, plug-in hibritler prizden şarj edilebilen daha büyük akülere sahip.

Plug-in hibrit sisteminin ortaya çıkışındaki en büyük motivasyon, elektrikli motorla alınan mesafeyi artırmak. Normal hibrit arabalardaki küçük aküler özellikle düşük hızla ilerlenen trafik hallerinde boşalarak benzinli motora geçiş yapıyordu. Plug-in hibritin büyük aküleri sayesinde bu sorunun önüne geçilerek daha uzun bir elektrikli motor menzili amaçlanıyor. 120 voltluk bir ev prizi veya 240 voltluk bir şarj ünitesine takılarak şarj edilebilen elektrikli motor bataryaları sayesinde fosil yakıt kullanımı daha da azaltılarak hem daha çevreci hem de ekonomik bir sürüş deneyimi sunuluyor.

Şarj Edilebilir Hibrit Araba Avantajları Nelerdir?

Plug-in hibritler, elektrikli araçlarla ve full hibritlerle kıyaslandığında daha maliyetli olsa da maliyetini kısa sürede amorti eden bazı avantajları bulunuyor.

  • Şarj edilebilir büyük pilleri sayesinde elektrikli motorla daha uzun mesafe alarak normal hibritlere göre daha düşük yakıt tüketimi avantajı sunuyor.
  • Elektrikli motorun daha uzun süre kullanılması emisyon değerlerini düşürdüğü için çevreye daha duyarlı bir özellik sergiliyor.
  • Yüksek hızlara çıkıldığında tıpkı hibrit otomobillerde olduğu gibi benzinli motordan takviye alarak yüksek bir performans sunuyor.

Şarj Edilebilir Hibrit Araba ve Diğerleri Arasındaki Farklar

Plug-in Hibrit Arabalar

Plug-in hibritler, benzinli motor ve elektrik motorunu beraber kullanır, ancak sürüş için gerekli gücü çoğunlukla elektrik motorundan alır ve bataryası boşalmadıkça benzinli motorunu kullanmaz. Boşalan bataryalar harici bir elektrik şarj cihazı kullanılarak şarj edilebilir.

Şarj Edilebilir Hibrit

Geleneksel Hibrit Arabalar

Geleneksel hibritlerin de bataryalarının yanı sıra hem benzinli motoru hem de elektrik motoru vardır. Araca güç vermek için hem benzinli motoru hem de elektrik motorunu kullanırlar. Ancak plug-in hibritlerin aksine, bataryaları harici bir prize takılarak şarj edilemez. Bataryalarına tekerlekleri, frenleri ve motorları güç sağlar.

Elektrikli Arabalar

Elektrikli arabalarda sadece elektrik motoru ve bataryalar bulunur. İçten yanmalı bir motorları yoktur, bu sebeple tekerlekleri döndürmek için sadece elektrik motorunu kullanırlar. Fosil yakıt kullanan bir motorları olmadığı için egzoz emisyonu üretmezler. Plug-in hibritler gibi bataryaları şarj cihazından güç alır.

Şarj Edilebilir Hibrit Arabalar ile ilgili özellikle ülkemizde Toyota firmasının ciddi çalışma ve yatırımları mevcuttur. Web sitelerinden araçlar ve özellikleri ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için tıklayınız.