Şarj İstasyonu Maliyeti

Şarj İstasyonu Maliyeti
Şarj İstasyonu Maliyeti

Elektrikli araç şarj istasyonu maliyeti şu an en az elektrikli otomobil fiyatları kadar düşündürmekte. Sadece maliyet olarak da değil. Aynı zamanda şarj istasyonu özellikleri, konumu, şarj hızı ve soket kalitesi, şimdiden önemli durumda. Şimdiden konu ile alakalı bir çok firma elektrikli arabalar için şarj istasyonu kurulum maliyeti konusunda çalışmalarına başladılar bile. Son günlerde TOGG aracının da dağıtıma başlamasıyla TOGG şarj istasyonu kurulumu ve maliyeti konusunda sorular gündeme geliyor. Bu konudaki bilgi kirliliğini azaltabilmek için bu yazıyı hazırladım. Umarım faydalı olur.

Şarj İstasyonu Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Yatırım yapmak isteyen veya bir çok girişim fikri olan insan benzer sorularla bize geliyor. “Şarj istasyonu kurulum maliyeti nedir?”, “Elektrikli araç şarj istasyonu nasıl kurulur?”, “Evimin bahçesine şarj istasyonu kurabilir miyim?”, “TOGG şarj istasyonu maliyeti ne kadar?” ve buna benzer sorular.

Bunların hepsi olumlu, yani “yapabilirsiniz” olarak cevaplayacağımız sorular. Elbette elektrikli araç şarj istasyonu kurmak güzel bir iş fikri olarak karşınıza çıkmış olabilir ama bunun da belirli bir standardı var. Bunun için de şarj istasyonu maliyeti gibi etkenleri hesaplamış olmak gerekiyor.

Şarj İstasyonu Maliyeti Belirleyen Unsurlar

Elektrikli araba şarj istasyonu, Araç bataryalarının dolmasını yani şarj etmesini sağlayan ve AC / DC üniteleri diye ikiye ayrılan alt yapı sistemidir. Yoğun olarak kullanıldığı alanları ise aşağıda maddeler halinde görebilirsiniz

  • Ev
  • İşyeri
  • Yol kenarları
  • Benzin istasyonları
  • Restoranlar
  • Oteller
  • Alışveriş merkezleri

Evinize, Site otoparkınıza veya ticari tesisinize bir elektrikli araç (EV) şarj istasyonu kurmayı düşünüyorsanız, tebrikler!

Başlamadan önce, ilk sorularınızdan biri büyük olasılıkla, EV şarj istasyonlarının maliyeti nedir? Bu soruyu sizin için burada cevaplayacağız!

Evinize, site otoparkınıza veya ticari EV şarj cihazı türleri olarak sınıflandırırız.

Ticari elektrikli araç şarj istasyonunuzun fiyat etiketi, elektrifikasyon ihtiyaçlarınıza bağlıdır. İşletmeniz için hangi güç seviyesinin en iyi olduğunu bilmeniz gerekecek.

EV şarj istasyonları üç farklı güç seviyesinde mevcuttur: Seviye 1, Seviye 2 ve Seviye 3 veya DC hızlı şarj.

ev tipi şarj istasyonu örnekleri
Ev Tipi Şarj İstasyonu Örnekleri

Seviye 1, 220 voltluk bir duvar prizi kullanarak evde şarj etme standardıdır ve en yavaş EV şarj ekipmanı türüdür.

Seviye 2 şarj cihazları genellikle halka açık şarj istasyonlarında bulunur ve 380 volt kullanır.  32A AC şarj imkanı sağlar

DC hızlı şarj cihazları, kurulum maliyeti yüksektir şu an ticari model hariç çok tercih edilmez.  yüksek volt ile şarj olur. DC hızlı şarj cihazları şu anda bir EV’yi şarj etmenin en hızlı yoludur.

Seviye 1 ve Seviye 2 şarj cihazları, elektrikli otomobilin bataryası tarafından doğru akıma (DC) dönüştürülmesi gereken alternatif akımı (AC) şebekeden besler, çünkü EV bataryaları yalnızca DC akımını göredir. Bu dönüşüm, Seviye 1 ve Seviye 2 şarj cihazlarını DC hızlı şarj cihazlarından çok daha yavaş yapan şeydir.

Şarj İstasyonu Maliyeti Nedir?

Bir EV şarj istasyonu kurmayı düşünüyorsanız, maliyetin bir dizi faktöre bağlı olarak değişebileceğini bilmek önemlidir. Genel olarak konuşursak, Seviye 2 şarj istasyonu 1.700 ila 4.500 ABD Doları arasında bir bütçe ayırmanız gerekir. Burada alt yapı için kullanılacak malzeme, işçilik gibi faktörler değişiklik nedeni olmaktadır.

Yani bu rakama elektrik ve inşaat işleri ile şarj cihazının kendisi dahildir. Elbette, tam maliyet, seçtiğiniz şarj cihazının türü ve gereken elektrik işinin kapsamı gibi şeylere bağlı olacaktır. Ancak doğru bir planlama ile paranızın karşılığını en iyi şekilde alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Mülkünüze bir EV şarj istasyonu kurmanın ne kadara mal olacağını anlamak için altyapı ve kurulum maliyetlerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Bunun ile ilgili otopark yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile yasal olarak hakkınızı kullanabilirsiniz. Ve şarj istasyonu maliyeti hesabına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Şarj İstasyonu Seviyeleri
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Seviyeleri

Altyapı giderleri en pahalı olacak ve şunlara bağlı olacaktır:

Ticari EV şarj istasyonlarına güç sağlama maliyeti
İnşaat tadilatı gerektirecek elektrik tesisatı ve tel için işçilik ve malzeme maliyetleri
Yeni beton dökmek için işçilik ve malzeme maliyetleri (gerekirse)
Elektrik panoları için işçilik ve malzeme
Ağa bağlı veya ağa bağlı olmayan (internete/çevrimiçi yönetim sistemine bağlı veya bağlı değil)

Şarj İstasyonu Fiyatları

Şarj İstasyonu Fiyatları nelerdir? Otomobil sektörüne hızlı bir giriş yapan ve kısa sürede oldukça fazla talep toplayan elektrikli araçlar, çevreci, ekonomik, düşük yakıtla yüksek performans gösteren özellikleri ile trafikte görülmeye başlanmıştır. Fosil, içten yanmalı yakıtlar yerine, elektrik enerjisi ile hareket eden bu araçların elektrik yakıt ihtiyacı Şarj desteği ile karşılanmaktadır. Şimdilik ülkemizde sadece metropol kentlerde var olmasının sebebi de yetersiz istasyon mevcudiyetidir.

AC ve DC olarak iki gruba ayrılan elektrikli şarj istasyonları, tüm araç tiplerine uyum sağlayacak niteliklere sahip olup, dilenen miktarda enerji depolayabilme avantajı sağlamaktadır. Lisans sahibi işletmelerin dilenen lokasyona bu istasyonları kurma, hizmete açma, işletme yetkisine sahip olduğu gibi hizmet fiyatlandırmaları da EPDK’nın belirlediği kW birim üzerinden fatura çıkar. Şarj İstasyonu Fiyatları ünitelerin performansına ve modeline göre değişkenlik göstermektedir.

AC ev tipi üniteler portatif sisteme sahip donanımlar olduğu için daha ekonomik, DC şarj istasyonları, hızlı ve aynı anda birden fazla aracı şarj edebilecek güç ve performansa sahip olmaları açısından maliyetli istasyonlardır. Şarj İstasyonu Fiyatları üretici firmalara göre değişkenlik göstermektedir. Hızla yaygınlaştırılması amaçlanan DC istasyonlar, beklentileri karşılamak ve mağduriyetleri gidermek adına işletmeler tarafından en çok tercih ve talep edilen sistemler arasında yer almaktadır. Alternatif enerji sistemlerine uyumluluğu açısından maliyetini kısa sürede amorti eden, solar sistemle kendi elektriğini kendi üreterek depolayabilen bu istasyonlar, bu sayede düşük maliyetle yüksek kazanç elde etme fırsatı sunmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.