Araç Şarj İstasyonu Maliyeti

Araç Şarj İstasyonu Maliyeti
Araç Şarj İstasyonu Maliyeti

Tüm dünya içten yanmalı araçlar yerine hibrit ve elektrikli araçlara geçmeye başladı. Bu durum akaryakıt tüketiminin azalmasını sağlayacak. Aynı şekilde elektrikli araç şarj istasyonu talebini arttıracak. Bu durumda insanlar kendi imkanları ile bu istasyonlara sahip olmak isteyecekler. Birçok enerji şirketinin bireysel kullanıma dönük olarak ürettiği şarj istasyonları mevcut. Kullanıcılar için ise merak edilen soru aynı. Elektrikli araç şarj istasyonu maliyeti ne kadar olacak? Ancak uygun fiyatlı olması durumunda sahip olunmak istenecek bir yatırım çünkü.

Elbette şarj istasyonu kurulum maliyeti, kurulacak istasyon tipine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bunun detaylarına ulaşmak için yazımızın devamına bakabilirsiniz.

Araç Şarj İstasyonu Maliyeti Hangi Etkenlere Bağlıdır

Elektrikli araç üreticileri farklı tip batarya kullanan araçlar üretmektedirler. Dolayısı ile kullanılan bu farklı donanımlar, farklı standartlarda ürünleri beraberinde getirmektedir. En basit şekilde şarj istasyonu kurulum ücreti aşağıdaki değişkenlere göre farklılıklar gösterecektir;

  • Kullanılacak enerjinin AC veya DC olması,
  • Priz sayısı,
  • Enerji depolaması ve trafo ihtiyacı,
  • İstasyonun lokasyonu

Araç Şarj İstasyonu Fiyatları

Araç Şarj istasyonu maliyetleri, içerisinde kullanılan ana malzemelerin çoğunun ithal edilmesinden dolayı değişkendir. Özellikle yabancı parça oranı yüksek ürünlerde bu fark daha belirgindir. Aşağıdaki tabloda bazı farklı tiplerdeki şarj istasyonu kurulum maliyetleri belirtilmiştir. Bunlar kesinlik bildirmese bile sektördeki en yakın değerlerdir.

İstasyon TipiFiyat AralığıKurulum Maliyeti
Ev Tipi Tek Faz 7kW AC Şarj Cihazı200-600$0-1000₺
Üç Faz 11/22kW AC Şarj Cihazı300-1500$1000-5000₺
60 kW DC Şarj Ünitesi + Çift Priz7.500-12.500$25.000-70.000₺
150+ kW DC Şarj Ünitesi20.000-80.000$250.000-1.000.000₺
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyetleri Tablosu

7 kW tek faz AC şarj cihazları, ev ya da iş yerleri için en masrafsız elektrikli araç şarj çözümü olarak öne çıkmaktadır. Bu tür ürünlerin bazıları tak-çalıştır tarzı ev tipi prizlere bağlanabildiği gibi duvara monte edilen, elektrik tesisatına kendi müstakil priz ve sigortasıyla bağlanabilen çeşitleri de vardır.

Trifaze AC şarj üniteleri, 22 kW hıza ulaşabildiği için en çok tercih edilen şarj çözümleri arasında yer almaktadır. Ev ve iş yerlerine kurulabildiği gibi AVM, otopark gibi kamusal alanlarda da sık görülen bu cihaz türü, 380V üç faz elektrik bağlantısı gerektirdiği için özel kablolama, en az 3x40A üçlü sigorta, sanayi tipi priz ve duvar/zemin montajına ihtiyaç duymaktadır. Bu şarj cihazlarının fiyatı niteliğine göre yurt dışında 300 dolardan başlayıp 1.500 dolara kadar çıkmaktadır. Türkiye’den örnek verilirse ZES EVC02’nin kurulum ve 20 metre kablo dahil fiyatı 17 bin lira civarındadır.

DC şarj istasyonlarında fiyat ve kurulum maliyeti aralığı daha geniştir. Zira birçok farklı nitelikte DC şarj ünitesi üretilip satılmaktadır. Türkiye’de en sık rastlanan çift prizli 60 kW DC şarj üniteleri üzerinden örnek verilirse, ünite maliyetinin yurt dışında 7.500 dolardan başlayıp 12.500 dolara kadar çıktığı görülecektir. Gersan’ın benzer özelliklerdeki çözümü, G-Charge internet sitesinde 325 bin liradan listelenmiştir.

DC ünitelerde şarj kapasitesi arttıkça elektrik tesisat yatırımı da artmaktadır. 350 kW gibi hızlara çıkabilen DC istasyonların hizmet verebilmesi için istasyonun içerisinde dağıtım trafosu da bulunması gerekecektir. Trafo bağlanması, istasyonun zemine monte edilip kablo kanallarının açılması, inşaat masrafları, park alanı düzenlemeleri vb. birçok farklı kalem masraftan sonra her şey dahil kurulumun maliyeti 500 bin liranın altında kalabileceği gibi yüksek kabiliyetli ünitelerde 1 milyon lirayı da aşabilmektedir.

Ev Tipi Araç Şarj İstasyonu Maliyeti

Elektrikli araçların evde şarj edilebilmesi için şarj cihazı kurulum maliyeti, her şey dahil 25 bin liraya halledilebildiği gibi 100 bin lirayı da aşabilmektedir. En iyi ihtimalle 25 bin liraya mâl olan tek faz 16A 220V şarj cihazları, doğrudan ev tipi prizlere bağlanıp mevcut elektrik tesisatını zorlamadan kullanılabilmektedir. Ortalama 3,5 kW hızda AC şarj kapasitesine sahip bu tür cihazlarla bir elektrikli otomobilin tamamen şarj olması 20 saati bulmaktadır.

Şarj süresini kısaltmak isteyen araç sahipleri, sanayi tipi priz ve 40’lık sigorta ile yine tek faz olan 32A 220V Mod 2 şarj cihazları tercih etmektedir. Kurulum dahil maliyeti 25 bin liradan başlayıp 100 bin liraya kadar çıkan bu cihazlar ile 7 kW AC hıza ulaşmak mümkün. Ortalama bir elektrikli araç 10 saatte, hatta daha kısa sürede tamamen şarj edilebilmektedir.

Ev Tipi Araç Sarj İstasyonu Fiyatı
Ev Tipi Araç Sarj İstasyonu

Evde şarj hızını daha da yukarı taşımak isterseniz trifaze 3x32A 380V şarj çözümleri tercih etmeniz gerekir. Özel izolasyonlu tesisat bağlantı kablosu, 3x40A üçlü sigorta ve duvar montajı gerektiren bu cihazlar ise, 11 kW ile başlayıp 22 kW hıza kadar çıkabilmektedir. En uygun trifaze şarj çözümü yurt dışında 300 dolara kadar satın alınabildiği gibi zemin montajlı, uzun kablo, stand ve su geçirmez çözümlerde fiyatlar 1500 dolarları bulmaktadır. Trifaze şarj cihazlarında bir elektrikli aracın tamamen şarj olma süresi batarya büyüklüğüne göre 3 ile 5 saat arasında değişmektedir.

Evde Araç Sarj İstasyonu
Evde Araç Sarj İstasyonu

Ev ya da iş yerinde şarj için cihaz seçimi yaparken, mevcut tesisatın tek faz mı yoksa üç faz mı olduğunu kontrol etmek gerekmektedir. Ayrıca şarj edilecek elektrikli araç ya da araçların AC şarjda maksimum kaç kilowatt’a kadar destek verdiğini bilmek gerekir. Örneğin 7 kW AC şarj desteği bulunan bir aracı 22 kW trifaze şarj cihazına bağlamanın bir mânâsı olmayacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.