Elektrikli Araba Batarya Ömrü

Elektrikli Araçlarda Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır

Ekonomik ve masrafsız araba almak isteyenlerin tercihlerinin elektrikli araba almak olduğu artık iyice belirginleşmeye başladı. Ama bu arabaları almak isteyenlerin akıllarında elektrikli araba batarya ömrü ne kadar? Sorusu dolaşmakta. Sonuçta yakıttan tasarruf ettiren bir sistem elektrikli otomobillerde mevcut ama her ekipman gibi bunun da bir ekonomik ömrü bulunuyor. Bu yazımızda akıllarda yer eden bu elektrikli otomobil batarya ömürleri konusunu işleyerek daha fazla soru işareti oluşmasına engel olmaya çalışacağım.

Elektrikli Arabalarda Batarya Ömrünün Önemi Nedir?

Bir ekipmanın istenilen verimi sağlaması için beklentileri en üst düzeyde karşılaması gerekmektedir. Örneğin eğitiminiz için bir bilgisayar satın aldıysanız, o bilgisayardan beklentilerinizin de eğitiminiz boyunca bozulmadan, okulunuzu bitirmenize yardımcı olması olacaktır.

Benzer beklentilere elektrikli araba bataryalarında da girilmesi doğaldır. Ekonomik olarak sizi artı duruma geçirmesi beklenilen bir elektrikli arabanın batarya ömrü, sizin masrafsız olarak daha fazla kar etmenize yarayacaktır. Bunu  için de daha öncelikli olarak bataryanın önemini iyi kavramak gerekmektedir.

Bataryanın Önemi Nedir?

Konuya tam olarak hakim olmayan birisi için aslında işin alfabesi konumundaki bu soru ile başlamak çok daha yararlı olacaktır. Tabiki bunun için de elektrikli arabalar nasıl çalışır konusunu detaylı olarak burada açıklamayacağım. O konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler, daha önce de paylaşmış olduğum Hibrit ve Elektrikli Araba | Hibrit Araçlar konusuna bakabilirler.

Elektrikli arabalarda bataryanın önemi örneklerle açıklanacak olursa, bir cerrah için parmakları ne derece önemli ise, aynı derecede öneme sahiptir. Elektrikli arabalar hareket enerjisi için bir elektrik motoruna ihtiyaç duyarlar ve bu elektrik motorları da harekete geçmek için kendilerinin ihtiyacı olan elektrik enerjisini bu bataryalardan sağlarlar.

Elektrikli Araba Batarya Ömrü Ne Kadar?

Elektrikli arabalarda en önemli konu bu olsa gerek. Arabaya enerji veren, onu ekonomik olarak rekabet edilmeye değer kılan en önemli parçası şüphesiz ki bataryası oluyor. Hal böyle olunca da ister istemez, aldığımız elektrikli arabanın akü ömrü ne kadar olacak sorusu sorulmadan edemiyoruz. Sonuçta bu arabalar halen yeni bir teknoloji. Uzun yolda giderken arıza yapıp tekrar kullanılmayacak duruma gelmesi durumunda gösterebileceğimiz bir tamirci veya servis bulma olanağımız neredeyse günümüzde yok.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda  elektrikli otomobil batarya ömrü ortalama olarak 10-20 yıl dayanacağı öngörülmektedir. Bu sürenin de kademeli olarak ilerlediğini bilmek gerekir. Yani elektrikli araba bataryaları düzenli olarak aynı şekilde tükenmezler. İlk yıllarda verimleri yüksekken, zaman geçtikçe verimleri daha da azalmaktadır. Batarya üreticileri bunun için ilk dört yıl için en kötü %70 batarya kapasitesini belirtmektedirler. Bu süreç, aracın kullanım şartları, kullanım süresi ile de doğrudan ilişkilidir. Hesaplaması yapılan bu veriler yıllık 150.000km kullanılan araçlar için çıkarılmıştır. Siz aracınızı yıllık 100.000km kullanırsanız, batarya ömrünün daha fazla olma durumu da söz konusu olabiliyor.

Elektrikli Arabaların Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?

Biz genel anlamda pratik bir milletiz. Kullandığımız cihaz veya ekipmanın olmayan özelliklerini aldığımız ürünlerde görmekten gurur duyarız. 100 beygirlik bir aracı yazılım ile 125 beygir yaptırdığımız zaman bununla övünürüz. Her ne kadar bu işlem mevcut ekipmana zarar bile verse, uzun vadeli sonuçlardan ziyade kısa süreli performans verilerinden hoşlanırız.

Ama söz konusu şey batarya ömrü olunca önümüzde yaklaşık 20 sene var. Yani uzun vadeli düşünüyoruz. Tabi bunun için şimdilik yazılım var mı yapılır mı bilemiyoruz  ama elektrikli araba batarya ömrü uzatma için bazı taktikler bulunabilir. Bunun için de bataryanın verimli kullanımlarını göz önünde bulunduralım.

Elektrikli Arabanın Batarya Ömrünü Uzatmak İçin Yapılması Gerekenler

  • Yıllık yapılan kullanımın düşürülmesi,
  • Arabanın ani devir yükseltip düşürülmesinden kaçınılıp sabit devirlerle seyir yapılması,
  • Araç içi enerji sarfiyatında tasarruf edilmesi,
  • Aracın standart donanımında olmayan özellikle multimedya vb donanımlardan kaçınılması,
  • Arabanın düzgün, hasarlanmamış asfalt yollarda kullanılması,
  • Aracın engebeli arazi yerine daha düzlük coğrafyalarda kullanılması,
  • Batarya kritik eşiğe gelmeden belirtilen dolum kapasitesinde doldurulup belirtilen limit değerin üzerine gelmeden şarj işleminin sonlandırılması,
  • Batarya şarjı için belirtilen standart soket tipi haricinde soket kullanılmaması,
  • Elektrikli Araba Batarya Kapasitesine uygun kapasitedeki şarj istasyonlarından şarj yapılması

Elektrikli araba batarya ömrü arttırma ile ilgili yapılan çalışmalardan derlediğim yazı umarım sizler için faydalı olmuştur. Özellikle bu tarz araç kullanan kişiler olarak sizlerin de bu konuya yapacağınız her türlü katkı bizler için çok değerli olacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.