Elektrikli Araç Şarj Maliyeti

Elektrikli Araç Şarj Maliyeti Ne Kadar?
Elektrikli Araç Şarj Maliyeti

Çok farklı nedenlerle insanlar elektrikli arabalara doğru yöneliyor. Kimisi gürültüsüz olması, kimisi yakıtı nedeni ile. Bunlardan en büyük etkenlerden birisi de elektrikli araç şarj maliyeti Elektrikli otomobil ile ilgili akıllara gelen ilk sorulardan birisi bataryaları kaç paraya doluyor? Bu yazımızda sizlere elektrikli araç şarj maliyeti konusunda bilgiler vermeye çalışacağım.

Elektrikli Araç Şarj Maliyeti Değişkenlik Gösteriyor

Bildiğiniz gibi son zamanlarda farklı otomobil şirketlerinin farklı elektrikli araç modelleri üretildi. Her ne kadar genel çalışma mantığı aynı olsa bile bazı ekipmanlar farklı oluyor. Elektrikli araçların ana enerji kaynağı batarya. Fakat bataryayı şarj etmek için kullanılan soket türü farklı. Hatta bataryanın kendisi bile farklılıklar göstermekte. Bu nedenle farklı tipte bataryayı farklı kapasitede şarj etmek için farklı donanım gerekiyor. Bu farklılıklar neticesinde elektrikli araç şarj istasyonlarında kullanılan farklı ekipman için farklı fiyat tarifeleri uygulanıyor.

Elektrikli araç batarya şarj maliyeti konusunda bir diğer kilit nokta ise batarya kapasitesi olmaktadır. Ücretlendirme yapılırken kW birim başına harcanan enerji hesaplanarak batarya şarj maliyeti ortaya çıkmaktadır.

Elektrikli Araç Şarj Maliyetleri Nedir?

Gelelim işin en civcivli kısmına. Burada farklılıklara neden olan etkenleri sıralamıştık. Batarya kapasitesi ve soket tipi. Bir etken daha var ki bana göre en belirleyici konu. Farklı şarj istasyonlarının kendi fiyat tarifeleri. Genel olarak şarj istasyonlarında farklı fiyatlar bulunuyor. Ben de internetten yaptığım araştırma ile bir kaç firmanın fiyatlarını paylaşıyorum.

E-Şarj Ocak 2023 Elektrikli Araç Batarya Dolum Maliyetleri

AC Şarj TarifeleriFiyatlar
22 kVA’ya kadar tüm AC Soketler6,50TL / kWh
 
DC Şarj Tarifeleri 
60 kW’a kadar tüm DC Soketler7,70TL/kWh
Diğer Tüm DC Soketler8,20TL/kWh
EŞarj Elektrikli Araç Şarj Maliyetleri

Eşarj firması üyelerine, yukarıdaki tarifeler üzerinden %5 oranında indirimli şatış yaptığını belirtmektedir.

ZES Ocak 2023 Elektrikli Araç Batarya Dolum Maliyetleri

AC Şarj TarifeleriFiyatlar
AC Tip2 Soket7,80 TL / kWh
 
DC Şarj Tarifeleri 
DC CCS9,80 TL/kWh
DC CHAdeMO9,80 TL/kWh
ZES Elektrikli Araç Şarj Maliyetleri

ZES firması elektrikli şarj istasyonları bakımından Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet göstermekte. Bununla beraber Kıbrıs ve Karadağ’da da istasyonları bulunmakta. ZES mobil uygulamasını kullanarak istasyon ve soket durumunu kontrol de edebilirsiniz.

Elektrikli Araç Şarj Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Herhangi bir araç alınırken aracın kendi fiyatı, modeli, kazalı olup olmadığına bakılır. Ama uzun süre bu aracı kullanacak kişinin aklında daha kilit bir soru vardır. “Bu araç km’de ne kadar yakar?” veya “Bu aracın deposu kaç paraya dolar?” gibi sorular. Elektrikli araç şarj maliyeti için aşağıda basit bir örnek hesaplama yaptım. Siz de bunu kendi aracınız için deneyip elektrikli araç batarya dolum maliyetini öğrenebilirsiniz.

Örneğin kullanmakta oldunuz aracın 50 kWh’lık bir bataryaya sahip olduğunu düşünelim. En basit şekilde maliyeti hesaplamak için aracın sahip olduğu bataryanın boyutu (kWh) x elektrikli şarj istasyonlarından tedarik ettiğiniz elektriğin maliyeti (TL/kWh). Bu formülün sonucu sizlere aracın sahip olduğu bataryanın kaç TL’ye dolacağını verecektir.

Eşarj 60 kW’a kadar tüm DC soketler için fiyatı 7.70 TL / kWh, aracınızın bataryası ise 50 kWh yani basit bir işlem ile 50 kWh x 7,7 TL = 385 TL. Aracınızın deposu 0’dan 100’e şarj maliyeti 385 TL olacaktır.

Elektrikli Araç Şarj Maliyeti Nasıl Düşürülür?

Özellikle geçtiğimiz yıl genel olarak enerji maliyetlerinde bir yükseliş meydana geldi. Rusya-Ukrayna savaşı nedeni ile sekteye uğrayan doğalgaz krizi bunun tetikleyicisi oldu. Bununla beraber dünya genelinde meydana gelen ekonomik sıkışma ilk olarak enerji fiyatlarına yansıdı.

Elektrik fiyatlarında meydana gelen artış dolaylı yoldan elektrikli araç şarj maliyeti konusunda insanların farklı arayışlara girmesine neden oldu. Elektrikli araç şarj dolum istasyonlarında kullanılan elektrik birim maliyeti ile ev tesisatlarındakiler farklılık göstermektedir. sonuçta evinizdeki elektrikle otomobilinizi çok daha ucuza şarj edebilirsiniz. Ayrıca yakıtla çalışan otomobillere oranla arada büyük bir fiyat farkı olacağını belirtmekte de fayda var. Şehir şebekesinden gelen elektriğin fiyatı istasyonlara kıyasla daha uygun oluyor. Bu sayede evde %80 oranında daha az ödeyerek aracınızı şarj edebilirsiniz. Tek dezavantaj kısmı ev veya ofisten yapacağınız şarj çok zaman alıyor.

Bunu da şu şekilde aşabilirsiniz. Şarj istasyonlarının çoğu çok kısa sürede araç bataryasının %80 kadarını doldurabiliyor. Sonrası daha yavaş doluyor. İlk aşamada bu %80 kısmı doldurup geriye kalan kısmı ev veya ofisinizden doldurabilirsiniz. Bu hem maliyetinizi aşağıya çekecek, hem de zamandan tasarruf sağlamanıza fayda sağlayacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.