Elektrikli Araç Sigortası

Elektrikli Araç Sigortası Fiyatı
Elektrikli Araç Sigortası

Elektrikli araçlar günlük hayatımıza girdikçe etkileri de daha farklı sektörlerde görülüyor. Örneğin elektrikli araç sigortası konusunda hiç detaylı bir düşünceniz oldu mu? Muhtemelen araçı satın almadan önce bir depo ile ne kadar gidiyor demişsinizdir. Bakımları nerede yaptırabilirim de demişsinizdir. Fakat elektrikli araç sigorta ücretleri ne kadar diye soru soran çok da fazla kişi yoktur. Bu yazımızda elektrikli arabalar ile ilgili çok da üzerinde durulmayan konuları araştıracağız.

Elektrikli Araç Sigorta Çeşitleri

Elbette sigortaların da kendi aralarında farklı özellikte olanları var. Doğal afet sigortası, sağlık sigortası, hırsızlık sigortası gibi. Otomobil sektörü ile ilgili de zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası söz konusu oluyor. Fakat elektrikli araçlarda kasko sigortası veya trafik sigortası konusu karışık. Şöyle ki normal araçlarda teminat ve kapsamlar belli. Oysa bu arabalarda farklı donanımlar var. Bunun da farklı teminatları olmalı. Bu nedenle elektrikli araçlarda trafik sigortası daha farklı şekilde incelenmektedir.

Genel anlamda yine iki farklı sigorta çeşiti olmasına rağmen, içerikleri farklılaşabiliyor. Elektrikli araç donanımını incelediğimizde, içten yanmalı araçlara göre farklı sistem olduğunu görürüz. Mesela batarya sistemleri, özel güç aktarım kabloları gibi. Bunların her birisi ayrı bir tehlike unsurudur. Bu nedenle sigorta şirketleri bu hususları ayrı değerlendirmek zorunda kalmışlardır.

Elektrikli Araç Sigortası Teminatları Nelerdir?

Yukarıda bahsettiğimiz konunun detaylarını bu başlık altında daha detaylı incelemek istedim. Elektrikli araçlarda kasko ve trafik sigortaları da ana bakımdan diğerleri ile aynıdır. Genel olarak elektrikli araç sigorta teminatları aşağıdaki gibidir;

  • Çarpma, çarpışma, devrilme ve yuvarlanma
  • Yanma 
  • 3. kişilerin kötü niyet ve muziplikle yaptıkları hareketler sonucu oluşan hasarlarAraç anahtarının ele geçirilmesi ve çalınması
  • Artan mali sorumluluk sigortası
  • Deprem
  • Grev, lokavt, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler ve terör
  • Hatalı akaryakıt dolumundan kaynaklanan hasarlar
  • Hayvanların neden olacağı zararlar
  • Kilit sisteminin değiştirilmesi
  • Kişisel eşya teminatı
  • Orijinal cam değişimi
  • Hukuksal Koruma
  • Sel ve su baskını
  • Toprak kayması, yıldırım, dolu, fırtına 
  • Yetkili olmayan kişilerce çekilme
  • Ferdi kaza

Elektrikli Araç Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yazımın da farklı yerlerinde bildirdiğim gibi elektrikli arabalarda sigorta işlemleri henüz bilinmezliğini koruyor. Karşılaşılabilecek riskler ve olumsuzluklar henüz netleşmiş değil. Bu nedenle farklı sigorta şirketleri, poliçe oluşturma aşamasında farklı kriter uyguluyor. O nedenle elektrikli otomobil sigorta poliçelerinde aşağıdaki kriterleri özellikle incelemekte fayda var;

Fiyatlandırma

Dediğimiz gibi risk algısı kişiye, duruma ve konuma göre farklılıklar oluşturmaktadır. Söz konusu sigorta edilen ürün elektrikli araçlar olunca iş daha da farklılaşmaktadır. Sonuçta elektrikli araçlarda kullanılan teknoloji, yedek parçalar, servis maliyetleri farklı olacaktır. Olası bir hasarın gerçekleşmesi durumunda ise maliyetler farklı olacaktır. Bu durum gereği aynı risk için sigorta şirketleri elektrikli araç sigorta poliçe fiyatları farklılık gösterecektir. Poliçe yaptırmadan önce farklı sigorta şirketlerinden fiyat teklifi almanız faydalı olacaktır.

Batarya – Pil Teminatı

Elektrikli araç üreticileri satış esnasında araç bataryası için müşteriye iki farklı seçenek sunmaktadır. Kiralama veya satın alma. Özellikle batarya kiralama yöntemi kullanan satıcılar batarya kiralamasını müşteriden bekledikleri gibi kendileri de sigortalayabiliyorlar. Sigortalama işlemini kendisi yapan bayi veya satıcılar, bu bataryaların onarım ve tamir işini yapmaktadırlar. Konusu açılmışken Elektrikli Araçlarda Batarya Tamiri konulu yazımda da faydalı içerikler bulabilirsiniz. Kısacası elektrikli araç sigorta poliçesinde batarya ve pil teminatı bölümü önemli bir konudur.

Güç Kablosu Teminatı

Burada da diğerlerinde olduğu gibi normal araçlarda bulunmayan bir ekipmanın teminatı söz konusudur. Elektrikli araçlarda enerjinin kablo ile doldurulduğunu düşünürsek, bu zorunlu bir ekipmandır. Dolayısı ile her şarj esnasında kurulup, şarj sonrası kaldırılması gereken bir kablo var. Şarj esnasında karşılaşılan durumları da düşünelim. Kablo üzerinden araç geçmesi, kablonun yerlerde sürünmesinden dolayı dışının zedelenmesi. Her zaman, her türlü kazaya veya yıpranmaya açık bir durum. Bu nedenle elektrikli araç sigortası içerisinde güç kablo teminatı önemlidir.

Elektrikli Araç Sigortası Fiyatları

Sigorta çeşitlerinden bahsederken, farklı sigorta tipleri olduğundan bahsetmiştim. Her farklı risk için farklı sigorta ürünü vardır. Aslında elektrikli araç sigortası yapılacağı zaman da benzer durum söz konusu olacaktır.

Örneğin hibrit araç sigortaları ile elektikli araç sigortalarındaki fiyat farkları üretim ile alakalıdır. Ülkemizde üretilen bazı modellere ait hibrit araçların parça temini daha rahat yapılabilmektedir. Oysa tamamen ithal bir araç için hem parça hem işçilik maliyeti yüksektir. Bu aradaki farkın risk faktörü de poliçe fiyatlarına yansımaktadır.

Ayrıca her elektrikli aracın da sigorta şirketine göre risk grubu farklı değerlendirilebiliyor. Bu nedenle farklı risk fiyatı algısından dolayı aynı araç için bile farklı fiyat uygulamaları olabilir. Elektrikli araç sigortası yapılırken dikkat edilecekler bölümünde de bu konu anlatıldı.

Tüm bu durumlardan dolayı elektrikli araç sigorta fiyatları veya ücretleri konusunda net bir sonuç bulunmuyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.