Sonbaharın sonlarına doğru araç sahiplerinde tatlı telaş başlamış durumda. Bu telaş Hibrit Araç Kış Bakımı konusunda da geçerli. Hatta hibrit araç sahipleri, diğerine göre biraz daha farklı donanıma sahip bir araba kullandığından daha da hassaslar. Bir çok yerde hibrit araç kış bakımları nelerdir sorusuna cevap bulunamıyor. Çünkü bunun yazılı bir kaynağı yok. Bu nedenle bu yazımızda sizlere Hibrit Araba Kış Bakımı konusunda sizlere yardımcı olacak bazı ipuçları sunmayı planlıyoruz.

Hibrit Araç Kış Bakımı Nedir?

Aslında burada sıradan bakımdan da çok fazla ayrılan mantık bulunmuyor. Bir hibrit araç kış bakımı da tıpkı diğer araçlar gibi arabanın donanımlarını zorlu kış şartlarına daha uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle aracımızı tanımamız, kış bakımında yapılması gerekenler konusunda bizlere yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki maddeleri siz de kendi aracınıza uygularsanız, hibrit araç kışa hazırlık safhasını tamamlamış olabilir, bu sayede sorunsuz bir kış dönemi geçirebilirsiniz.

Hibrit Araç Kış Bakımı Önemli Noktalar

Arabanızın özellikle kış aylarında zorlu şartlarda arıza yapmasını engelleyebilmeniz için, teknik donanım konusunda az da olsa bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Özellikle hibrit araçlarda dikkat edilmesi gerekenlerin başında elektrik motoru ve batarya gelmektedir.

Hibrit Otomobillerde elektrik motoru ve batarya henüz yeni bir donanım olduğundan dolayı arıza giderimi veya onarımı neredeyse yok denilebilecek ölçüdedir. Değişmesi gerekebilir. O yüzden hassasiyetimizi batarya üzerine yoğunlaştırmalıyız. Gelin hibrit araçlarda kış bakımı konusunda nelere dikkat edilirmiş, hep beraber inceleyelim

Akü – Batarya Kontrolleri

Hibrit veya elektrikli olmayan araçlarda dahi kış mevsimine girilmeden önce sürekli, ve özellikle kış mevsiminde kontrol edilmesi gereken ilk ekipmanlardan birisi araçların aküsüdür. Soğuk hava, arabanızın aküsünü zor duruma sokar. Biliyorsunuz araba aküsünde güç üretmek için kimyasal reaksiyonlar oluşması gerekiyor. Ancak bu reaksiyonlar aşırı soğuk yada aşırı sıcak havalarda yavaşlar. Aküler için dünya genelindeki uygun ortam sıcaklığı 20 – 25 derecedir. Herhangi bir akü bu değerlerin altına düştüğünde yada üstüne çıktığında farklı reaksiyonlar göstermeye başlar. Örneğin, hava soğuyup sıcaklık derecesi düştüğünde akünün kapasiteside düşmeye başlar. Verimli çalışmaz. Dahası aşırı soğuk havalarda, motoru çalıştırmak için aküden daha fazla akıma ihtiyacınız olacaktır.

Burada mevzu bahis bir hibrit araç olunca akü, batarya elektrik motoru bakımları çok daha hassas bir yere varıyor. Hibrit araçlarda batarya kontrolleri, işinin ehli ustalar tarafından veya yetkili servis elemanları tarafından yapılmalıdır. Bir batarya veya elektrik motorunun fabrika standartlarında olması ana aksam için son derece önemlidir. Hibrit Araç Arızaları konulu yazımıza da bakarsanız hibrit araç batarya arızaları konusunda ciddi bir sıkıntı söz konusu olabilmektedir.

Motor Yağı Durumu

Hibrit araçlarda bildiğiniz gibi elektrikli bir motorun yanında içten yanmalı bir motor da bulunuyor. Motor içi hareketli parçaların da daha uzun özürlü çalışması ve motor içerisindeki aşınmayı engelleyen bir madde var. Bu madde aynı zamanda dakikada 9000 devir dönen motor şaftının soğumasını da sağlamaktadır. Muhtemelen bu maddedin motor yapı olduğunu hepiniz tahmin etmişsinizdir.

İçten yanmalı motorlarda yağın öneminden bahsetmeme gerek bile yok. Farklı tip ve kategorilerde motor yağları piyasada mevcut bulunmaktadır. Bu özelliklerden birisi de yağın viskozitesidir.

Viskozite, akışkan bir maddenin, yüzey gerilimi sırasında yıpranma ve bozulmaya karşı gösterdiği direncin ölçü birimidir. Daha kısa ifadeyle akışkanın akmamak için sergilediği iç direnç şeklinde de tanımlayabiliriz. Vizkozite sıvının kalınlığı yada inceliği ile yakından ilgilidir. Motorunuzun çalışması için yağdan uygun şekilde faydalanması gerekir.

Ancak maalesef soğuk hava petrolün etkinliğini ciddi anlamda düşürür. Dışarısı ne kadar soğuksa, yağ o kadar kalınlaşır.  Kalınlaşan yağ ise motorunuzda ince yağ kadar kolay dolaşmaz. Sonuç olarak, motorunuz çalıştırma sırasında ihtiyaç duyduğu yağlamayı alamaz. Böylece arabanızı çalıştıramaz yolda kalırsınız.

O nedenle kış ayları öncesinde yağ değişim saatiniz gelmiş olsun veya olmasın, hibrit araç kış hazırlıkları kapsamında aracınızın motor yağını değiştirmenizi öneririz.

Hibrit Araçlarda Lastik Seçimi

Özellikle kış aylarında zemin tutuşunun daha da azaldığını göz önünde bulundurursak, kış aylarında araçlarımızda yapmamız gereken en önemli bakımlardan birisi de lastik seçimi olacaktır. Özellikle hibrit araçların yolda seyir halinde iken benzin motorundan elektrik motoruna geçiş anlarındaki milisaniyelik değişimler, uygun olmayan zemin altında aracı zor duruma sokabilir. Bu nedenle hibrit araçlarda lastik seçimi konusunda daha fazla hassas olunması önem arz etmektedir.

Kış döneminde yol tutuşunun daha fazla olduğu kışlık lastiklere geçmek, lastik diş mesafesinin belirtilen güvenli değerler dahilinde olması, özellikle güvenli bir sürüş ve dolayısı ile can emniyeti bakımından göz ardı edilmemelidir.

Fren ve Direksiyon Sistemi

Hibrit Araç Kış Bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir önemli nokta da aracın fren sistemi ve direksiyon sistemi kontrolleridir. Bildiğiniz gibi bir araçta sizin yol ile bağlantınızı sağlayan lastiklerin veya süratinizin kontrolü etkili bir fren sistemi ile sağlanmaktadır. Hibrit Araç fren sistemlerinin bir diğer önemli özellikleri ise, aracın frenleme esnasında meydana gelen gerilim farkından elektrik üretip bataryaların şarj sisteminde kulanılmasını sağlamasıdır. Kısacası hibrit araçlardaki fren sisteminin bakımları ile hem etkili fren mesafesini sağlamış hem de aracınızın batarya şarj sisteminin daha uzun ömürlü olmasını sağlamış olacaksınız.

Bir diğer önemli bakım noktası olarak da araca yön veren direksiyon sisteminin bakımları bulunmaktadır. Özellikle direksiyok hidrolik sistem arızalarına karşın, hidrolik yağ seviyesi, kalitesi ve soğuk havaya uyumlu kaliteli hidrolik sıvı kullanılması ve kış aylarından önce yenisi ile değişmesi önerilmektedir.

Aydınlatma Sistemi

Aydınlatma sistemi her araç için önemli olsa bile hibrit araç kış bakımı konusunda çok daha dikkat edilmesi gerekmektedir. Bildiğiniz gibi iç ve dış aydınlatma sistemi aracın elektrik sisteminden tüketim yapan bir sistemdir. Dolayısı ile bu alanda meydana gelebilecek olan bir aksaklık genel elektrik sistemi sorunları ile beraber aracın hibrit elektronik donanımına zarar verebilir. Elektrik sistemindeki olası kaçaklar, hibrit araç kış bakımı için ayrı bir araştırma ve inceleme noktası olabilir.

Hibrit Araç Kış Bakımı Genel

Hibrit Araç Bakımlarında yukarıda yazılan özel kış bakımları haricinde genel olarak da dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.

Örneğin Antifiriz sıvısının kış şartlarına uygun olması çok önemli. Özellikle hava sıcaklığının çok daha soğuk olduğu doğu illerimizde bulunan hibrit araçlarda, hava sıcaklığının aşırı düşmesi sonucu soğutma suyu donabilir. Hatta donma neticesinde oluşacak hacimsel farktan dolayı radyatör patlaması da yaşanabilir.

Suyun donması ile meydana gelecek aksaklıkların giderilmesine yönelik olarak cam suyu seçimi de önemlidir.

Lastik hava basınçlarının gidilecek hava şartlarına göre ayarlanması seyir emniyeti açısından dikkat edilmesi gerekenlerin başında geliyor.

Aracınızın kayış sistemi özellikle kış aylarındaki hava değişimlerine paralel olarak gerilim farkı oluşturmaktadır. Bu da gerek V Kayış gerekse zincirli sistemlerdeki gerginliğin değişmesine neden olmaktadır. Hibrit araç kış bakımı konusunda kayış gerginlik kontrolleri de önemlidir.

Hibrit Araç Kış Bakımı konusunda sizlerin de aktif olarak uyguladığınız bir metod var ise, yazının sonundaki yorum bölümünden bizlere ulaştırabilirsiniz.